Arbo RI&E

Hoe wij werken:

  • Samen invullen branche-specifieke RI&E checklist en vaststellen actielijst
  • Eventueel begeleiden met praktische voorbeelden en een duidelijke structuur
  • Indien gewenst jaarlijks (kort) onderhoud op basis van gewijzigde wetgeving en bedrijfssituatie (zodat de RI&E altijd up-to-date is)
  • Vast bedrag (geen uurtje factuurtje), vanaf 450 euro
  • Voor alle onze certificatie projecten geldt: handige apps – focus op wat echt belangrijk is – integreren waar mogelijk

Wat is het?
Met een Arbo RI&E (Risico-Inventarisatie en -Evaluatie) zet u alle veiligheids- en gezondheidsrisico’s op een rij. Een RI&E is eigenlijk twee dingen: een lijst met alle veiligheids- en gezondheidsrisico’s in uw bedrijf, en een plan voor het oplossen ervan. Met die twee kunt u de risico’s voor uw personeel en uw bedrijf terugdringen. Dus ook het financiële- en aansprakelijkheidsrisico’s.

Voor wie?
De overheid heeft de RI&E via de Arbowet verplicht gemaakt voor alle ondernemers met personeel: Inspectie SZW controleert hier dan ook op.
Onze klanten zijn bijvoorbeeld aannemers, lasbedrijven, bedrijven in de metaal, gevelzetters, dakdekkers en tuiniers.

Welke stappen worden doorlopen?
U doorloopt de volgende stappen
1. We beoordelen samen de veiligheids- en gezondheidsrisico’s van uw bedrijf.
2. We stellen een actielijst op van zaken die we op moeten pakken.
3. We begeleiden u bij het wegwerken van de openstaande punten en het informeren van uw personeel o.a. met praktische voorbeelden en een overzichtelijke structuur.
4. Jaarlijks helpen we u bij het updaten van de RI&E. Daarbij kijken we naar wijzigingen in de wetgeving en uw bedrijfsvoering.

Hoe wordt gecontroleerd?
Als de Inspectie SZW langskomt of er is een incident binnen het bedrijf, zal de Inspectie als eerste vragen naar de RI&E. Is deze niet aanwezig of niet volledig volgt automatisch een boete (economisch delict). Maar belangrijker is dat medewerkers graag onder gezonde en veilige arbeidsomstandigheden werken.

 

Veel gestelde vragen:
Voor wie is een RI&E
De risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E) is al sinds 1 januari 1994 verplicht voor alle werkgevers (uitgezonderd ZZP’ers). Het plan van aanpak is een verplicht onderdeel van de RI&E. Dat staat in de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). Ongeveer 45% van de bedrijven in Nederland heeft in 2016 een RI&E.
Moet u de RI&E laten toetsen voor een deskundige?
Op rie.nl staat een handig overzicht:

Arbo RI&E
Moet ik mijn personeel informeren?
Wel is in de Arbowet vastgelegd dat werknemers de RI&E moeten kunnen inzien wanneer zij dit willen (inzagerecht). Het is dan ook verstandig om de RI&E en het plan van aanpak te verspreiden onder uw personeel.